Méhek Világnapja

Méhek Világnapja

Kedves Olvasóink!

Mára egyre többen, – így bizonyára önök is – tudják, hogy a méhek kulcsfontosságú szerepet töltenek be nem csak földünk ökoszisztémájában és annak fennmaradásában, hanem az emberiség élelmiszer előállításában is. Nem véletlen hallunk erről a témáról egyre többet hétköznapjaink során a legkülönfélébb forrásokból.

A Méhek Világnapja alkalmából Kerekréti István méhész tollából egy rendhagyó szöveggel szeretnénk önökhöz közelebb hozni a méhek életét és nehézségeiket, amikkel nap mint nap meg kell küzdeniük az életben maradásért – és a mi életben maradásunkért, az ő szemszögükből. Aztán komolyra fordítva a szót, arról is beszélünk, hogy mi hogyan segíthetjük őket. Fogadják szeretettel!

 

Halló – halló, itt vagyok!
Egy pici viaszbölcsőben bezárva. Már nagyon szűkös ez a lakrész és kintről halk zümmögés hallatszik…
Milyen izgalmas lehet a kinti világ! De jó is lenne odakint!
A fejemet nekifeszítem a viasztetőnek és a számmal körbe rágom. Így ni, már kint is vagyok! Ó de nagy itt a sürgés-forgás! Mennyi sok olyan méhecske van itt a kaptárban, mint én! Kicsit kisimítom a szárnyaimat, megtisztogatom csápjaimat és valami finom ennivaló után nézek. Miután megtömtem a pocakomat, első dolgom, hogy a kis sejtet kifényesítsem magam után. Az mégsem járja, hogy a királynő ha erre jár, hibát találjon benne!

Itt mindenki dolgozik. Én egy pár napig a legkisebbeket fogom etetgetni.  Ha odaadóan dajkáltam a piciket és közben megerősödtem, utána már részt vehetek az építkezésen.

Ez ám a kihívás, a nagy pontosságot igénylő munka! A kaptár szélén lévő viaszlapon kell gyülekezni. Egymásba kapaszkodva lógunk, mint ti a bordásfalon. Nagyon hamar kimelegszem és hátul a potroh részem izzadni kezd. Még soha nem éreztem ilyet! Kicsit ragacsos cseppek folynak végig rajtam, de a lábaimmal ledörzsölgetem magamról. Körülöttem mindenki ezt csinálja. A ledörzsölt kis morzsákat pedig kicsi kelyhekké formálva összeragasztjuk. Jé ez pont olyan, mint amiből én születtem! A kaptár tele van ilyenekkel. Ebben tartjuk a mézet is! Pár napig ezt a nehéz munkát bízzák rám – vajon kitaláljátok, hogy miért?

 

Azért, hogy még erősebb legyek! Aki itt jól dolgozott az jutalmul a kaptár bejáratnál állhat őrséget. Képzeljétek csak el! Kint állhatok a napfényben. Megláthatom a felhőket és a velük bújócskázó napocskát. De nem csak ez a feladat, hanem a bejárathoz közeledő szállító méhecskéknek utat készíteni. A röpdeszkára leszállókat ellenőrizni és a helyes lép felé irányítani őket. Minden idegentől és betolakodótól megvédeni a bentlakókat. Ezért jól ki is hegyeztem a fullánkomat!

A szememmel és orommal megfigyelek mindent. Megjegyzem a kaptárat körülvevő tárgyakat és a nap helyzetét. Felismerem a sok illat közül a legédesebbet.

Esténként pedig arról álmodom, hogy milyen lehet a látóhatáron túli világ. Így telnek a napok és egy szép napos délután az őrség parancsnoka sorba állít minket. Megengedi, hogy felrepüljünk és apró köröket írjunk le a kaptár előtt. De jó repülni! Felülről látni a világot és vizsgálgatni a széllel felénk áramló illatokat!

Másnap gyülekezőt fúj a kirepülő csoport vezetője. Nekem is közéjük kell állnom! Eltáncolja az utat a nektár forrás felé, hogy könnyen megtaláljuk. Segít majd a nap iránya és a nektár amit kóstolóba kaptunk!

Sok társammal együtt repülünk az ismeretlen felé.  A fűszálak végén lévő harmatcseppek, mint pici drágakövek ragyognak. A felénk jövő bokrok alatt kis őzike pihen. A lombkoronájukkal bólogató fák pedig hívogatnak minket. “Erre-erre!” – mutatják az utat, és valóban, a fák között kiszélesedik egy nagy mező. Itt aztán sok mindent látni. Piros, sárga, kék és fehér virágokat. Van, aminek széles nagy piros szirmai vannak és fekete a közepe. Van, aminek kicsi sárga kerek a virága és kifehéredik a haja. A kék virágok, mint a katonák hosszú száron egymás mellett állnak vigyázzban. A legkisebb, sok apró virágból álló gömböcske pedig fehér. Jé ! Ennek van olyan illata, amit kóstolókor kaptunk! Ezért leszállok és az édes nektárból szívogatok. Hamar tele lesz a mézgyomrom, így rövidesen indulok is hazafelé.

Jaj , hogy fognak örülni a kaptárbéliek! Az őrök ismerősként köszöntenek, így hamar beengednek. Amikor lepakoltam a nektárt a viaszsejtbe, már indulok is vissza a mezőre. Minél több virágot látogatok meg, annál több méz készül belőle!

Ezért ültessetek otthon minél több virágot! Bízzatok bennem, én megtalálom és megkapjátok üvegbe zárt ajándékom!

A mi kis méhecskénk 42 napig tartó életébe nyertünk (dióhéjban) betekintést. Ne feledjük! Sokkal régebben élnek e földön, mint az emberiség! A lassú változásokhoz megtanultak alkalmazkodni.

De mit is diktál számukra a mai felgyorsult világunk?

Ma már a méhész gondoskodó munkája nélkül életképtelen egy méhcsalád! A száz hektárt is meghaladó egyféle vetésterületű kultúrák rákényszerítik a méhészt a méhek utaztatására. Hiszen mi is eszünk minden nap, a méhek miért tennének másképpen? A folyamatos nektárforrás biztosítása miatt minden utazás egy hatalmas stresszhelyzet a család számára. Íme a legnehezebb akadályaik:

–  Alkalmazkodás az új monokultúrával művelt környezethez .

–  Az előző fajta méz elvétele is a költözés idejében történik. Így kiürítve a mézkamrát, a létbiztonsága is meginog a családnak.

–  A termelési időszakban szaporodó, a méhek vérét szívogató kártevők is veszélyeztetik a család fennmaradását. Nem beszélve a fiasítást megtámadó fertőző betegségről, amire nincs orvosság!

– A technológiai utasítást be nem tartó, felelőtlen növényvédelmi munkát végző ember által okozott méhpusztulás felborítja az eddig kialakult egészséges korosztály-összetételt. Gondoljunk bele: az első csapás a kijáró, a nektárt hordó méheket pusztítja el.

– Ha a vegyszerrel kezelt nektár és virágpor mégis bejut a kaptárba, a bent dolgozó fiatalabb korosztály is megsemmisül!

Innen már nem tud felállni a család egészséges életrendje! Pedig sokat köszönhet az emberiség a kis szorgoskodó rovaroknak. Élelmiszeriparunk nagy része leáll növényporzó munkájuk nélkül.

Mit is kívánhatnék ma, amikor egy kicsit előtérbe kerül az Ő életük? Segítsük őket! Hisz szükségünk van rájuk!

Legyünk hálásak szorgos munkájukért és tartsuk tiszteletben a szomszéd kertben lévő kaptár városukat!

Ne dübögjünk és füstöljünk fölöslegesen!
Fogadjuk el, hogy velük együtt élünk!

Adjunk számukra életteret, sok-sok virágos növénnyel!

Tűrjük, sőt segítsük a kerti csap körül szomjukat oltó méhecskéket!

Este, amikor számot adunk magunknak tetteinkről, gondoljuk végig:

– honnan jöttünk?

– hová tartunk?

– tetteinkkel szolgáltuk-e úgy a világot, hogy azzal unokáink háláját is kiérdemeltük?

Kerekréti István
Méhész
https://www.facebook.com/kerekretimez

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Királyliliom Finomporcelán Platina Medál
  Királyliliom Finomporcelán Platina Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Királyliliom Platina virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 23 karátos platinával díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Királyliliom arany medál
  Királylilom Finomporcelán Arany Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Királyliliom Arany  medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs arany medál
  Nefelejcs Finomporcelán Arany Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Arany virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs arany medál
  Nefelejcs Finomporcelán Arany Medál Dupla Virággal 22 490 Ft
  19 117 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Arany virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs arany&Barack medál
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Barack Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Barack Medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs arany&fekete medál
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Fekete Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Arany&Fekete virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Fekete Medál Dupla Virággal
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Fekete Medál Dupla Virággal 22 490 Ft
  19 117 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Finomporcelán Arany&Fekete Medál Dupla Virággal az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs arany&kék medál
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Kék Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Arany&Kék virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Kék Medál Dupla Virággal
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Kék Medál Dupla Virággal 22 490 Ft
  19 117 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Finomporcelán Arany&Kék Medál Dupla Virággal az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs arany&mentazöld medál
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Mentazöld Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Arany&Mentazöld virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Mentazöld Medál Dupla Virággal
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Mentazöld Medál Dupla Virággal 22 490 Ft
  19 117 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Finomporcelán Arany&Mentazöld Medál Dupla Virággal az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs arany&Mustár medál
  Nefelejcs Finomporcelán Arany&Mustár Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Arany&Kék virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  Nefelejcs Finomporcelán Barack Medál Dupla Virággal
  Nefelejcs Finomporcelán Barack Medál Dupla Virággal 22 490 Ft
  19 117 Ft

  Finomporcelán  Nefelejcs Finomporcelán Medál Dupla Virággal az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs medál
  Nefelejcs Finomporcelán Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  Nefelejcs Finomporcelán Medál Dupla Virággal
  Nefelejcs Finomporcelán Medál Dupla Kék Virággal 22 490 Ft
  19 117 Ft

  Finomporcelán  Nefelejcs Finomporcelán Medál Dupla Virággal az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Nefelejcs Finomporcelán Platina Medál
  Nefelejcs Finomporcelán Platina Medál 22 590 Ft
  19 202 Ft

  Finomporcelán Nefelejcs Platina virág medál az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 23 karátos platinával díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  Nefelejcs Finomporcelán Platina Medál Dupla Virággal
  Nefelejcs Finomporcelán Platina Medál Dupla Virággal 22 490 Ft
  19 117 Ft

  Nefelejcs Finomporcelán Platina Medál Dupla Virággal az igazán romantikus stílus kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 23 karátos platinával díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • -15%Korlátozott
  Pitypang Medál
  Pitypang Ovális Medál Orvosifém nyakpánttal 31 190 Ft
  26 512 Ft

  Egyedi ZEMA Pitypang virág ovális medál orvosifém nyakpánttal. Összesen 1 db készült belőle, anyaga 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett.

  ZEMA ROYAL Kollekció különlegessége, hogy mindenből EGYETLEN darab készül csupán, ezáltal olyan exkluzív ZEMA divatkiegészítő tulajdonosa lehet, mely egyedi mintákkal, motívumokkal, esetleg formával rendelkezik.

  Ezek a ZEMA ROYAL darabok maximum 3 napig érhetőek el az oldalon, vagy előfordulhat, hogy csak egy-két napig, mert hamarabb megvásárolja valaki, mint három nap!

  Így érdemes azonnal lecsapni a kiválasztott darabra, hiszen mindenből csak 1 van!

  1 készleten

 • -15%Korlátozott
  Sárga Nefelejcs Ovális Medál Orvosifém nyakpánttal 31 190 Ft
  26 512 Ft

  Egyedi ZEMA Sárga Nefelejcs virág ovális medál orvosifém nyakpánttal. Összesen 1 db készült belőle, anyaga 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett.

  ZEMA ROYAL Kollekció különlegessége, hogy mindenből EGYETLEN darab készül csupán, ezáltal olyan exkluzív ZEMA divatkiegészítő tulajdonosa lehet, mely egyedi mintákkal, motívumokkal, esetleg formával rendelkezik.

  Ezek a ZEMA ROYAL darabok maximum 3 napig érhetőek el az oldalon, vagy előfordulhat, hogy csak egy-két napig, mert hamarabb megvásárolja valaki, mint három nap!

  Így érdemes azonnal lecsapni a kiválasztott darabra, hiszen mindenből csak 1 van!

  1 készleten

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Uniszex Életfa Fekete Finomporcelán medál
  Unisex Életfa Fekete Finomporcelán Medál 18 590 Ft 15 802 Ft

  Uniszex Életfa Fekete Finomporcelán medál, mely 100%-ban kézzel készített, és festőművészek által kézzel festett darab. Vagány megjelenést kölcsönöz viselőjének.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Uniszex Életfa Fekete&Arany Finomporcelán medál
  Unisex Életfa Fekete&Arany Finomporcelán Medál 18 590 Ft 15 802 Ft

  Uniszex Életfa Fekete&Arany Finomporcelán medál, mely 100%-ban kézzel készített, és festőművészek által kézzel festett darab. Vagány megjelenést kölcsönöz viselőjének.

 • -15%Korlátozott
  ZEMA Uniszex Életfa Platina Finomporcelán medál,
  Unisex Életfa Platina Finomporcelán Medál 18 490 Ft 15 717 Ft

  Uniszex Életfa Platina Finomporcelán medál, mely 100%-ban kézzel készített, és festőművészek által kézzel festett darab. Vagány megjelenést kölcsönöz viselőjének.

Zárja be a Kosaram
Zárja be a Kívánságlista
Close Recently Viewed
Zárja be a
Kategóriák