Mit Jelent nekem Mátyás Király?

A középkori Magyarország legnagyobb, de Európának is nagyon meghatározó uralkodóját, aki számottevő tényező volt kora politikai, katonai és kulturális életében.
A magyarországi reneszánsz létrehozóját, meghonosítóját, a klasszikus műveltségű több nyelven beszélő királyt, aki nem sajnálta a pénzt a budavári építkezésekre, könyvtárának fejlesztésére és a magyar diákok külföldi taníttatására.
A gazdasági stabilitás megerősítőjét, aki nem hagyott ki egyetlen lehetőséget sem, hogy tele kincstára és szilárd közbiztonságú országa legyen. A népmesék igazságos, furfangos , mindig a szegények érdekeit védő álruhás királyt, –  bár tudjuk, hogy ezek a történetek főleg halála után keletkeztek. A jagellók idejére jellemző anarchiában sokan visszasírták, a rendet és a biztonságot. Szinte közmondássá vált : “Meghalt a király, oda az igazság”.
Mit jelent még nekem Mathias Rex?
Látom magam előtt az alig tizenéves fiút aki – hála a humanista Vitéz János nevelésének – már több nyelven ír és beszél, s tolmácsol apjának a ” törökverő” Hunyadi Jánosnak. Vajon megfordul-e a fejében, hogy alig tíz év múlva királyként fog a diplomatákkal anyanyelvi szinten tárgyalni ?
Látom a reálpolitikust, aki tudja, hogy országa nem győzheti le véglegesen a törököket, de olyan erőt tud felmutatni, hogy a szultán jobbnak látta más célok felé fordulni.
Az is igaz, hogy sokan helytelennek tartották, hogy szakít apja török ellenes politikájával, s inkább a csehek és a Habsburgok ellen fordul ( Vitéz János, Janus Pannonius)
Látom a királyt tudósai és művészei között egyenrangú félként beszélgetni és belelapozni díszes és változatos témájú corvinákba, melyek vetekedhettek a pápai könyvtár gyűjteményével is.
Már gyerekkorában ismerte Vitéz János kódexeit, amelyek később a királyi könyvtár, a Biblioteca Corviniana alapját képezték. Tandeo Ugoleto, a tudós könyvtáros a legjobb embereit küldte Itáliába és Görögországba, hogy a király pénzéért minél több értékes művet vásároljon. A könyvek borítójára rákerült az ország címere, amely a hunyadi család hollóját is tartalmazza. A kódexek lapjait virágmotívumokkal, mitológiai jelekkel, miniatúrákkal díszítették. A fejezetek elejére díszes kezdőbetű – iniciálé – került. A kor szinte valamennyi fontos műve görög vagy latin nyelven megtalálható volt a két dekoratív könyvtárteremben. Sajnos 1490 után a művek egy részét elajándékozták vagy “élelmes” humanisták megszerezték illetve törökök hadizsákmánya lett. Manapság alig 200 példány található nagy becsben tartva a világ könyvtáraiban.
Mátyás emberi nagyságát mutatja, hogy megmentette Janus Pannonius műveit az enyészettől, bár a költő politikailag szembefordult vele.
Látom Beatrixal fényes esküvőjét, az Itáliából érkező reneszánsz műveltségű vendégeket, művészeket, akik új szokásokat hoztak magukkal. Sajnos egyik házassága sem hozta meg a király számára a boldogságot, a törvényes trónörököst.
Látom a cseh és az osztrák hadjárat győztesét . ” Nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára”. A Fekete sereg diadalát s a vereségébe nehezen beletörődő III. Frigyes császárt, aki így is eléri, hogy választófejedelemnek ne Mátyást válasszák meg a következő császárrá.
Látom az apát, eki egyetlen ám nem elég tehetséges, törvénytelen fiát, Corvin Jánost szerette volna utódjául. S látom a 1490. április 6-án haláltusát vívó 47 éves királyt, akin orvosai nem tudtak segíteni. A legenda szerint két kedvenc oroszlánja ebben a pillanatban kimúlt…
S látom három és fél évtized múlva a mohácsi csatamezőt, a csele patakban odaveszett II. Lajost és a diadalmas török sereget. Sokakkal együtt kérdezem és úgy érzem, hogy Mátyás hadvezéri képességeivel, jól képzett hadseregével meg tudta volna fordítani a csata sorsát, s talán akkor másként alakult volna hazánk történelme.
Történelem szakos tanárként elfogadom, hogy a historia nem ismer feltételes módot: “Historia est magistra vitae”
Aknay András 
                                           nyugalmazott történelem-latin szakos tanár
                                                            Újfehértó Díszpolgára

ZEMA-CORVINA kollekció

 • Reneszánsz Corvina Fordított Négyzetes Medál 27 990 Ft

  ZEMA Reneszánsz Corvina Négyzetes Medál, a klasszikus formák kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva.

 • Reneszánsz Corvina Fehér-Arany Fülbevaló 25 690 Ft

  Reneszánsz Corvina Fülbevaló 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített. Mátyás király Corvinái ihlette kollekció.

 • Reneszánsz Corvina Fülbevaló 25 690 Ft

  Reneszánsz Corvina Fülbevaló 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített. Mátyás király Corvinái ihlette kollekció.

 • Reneszánsz Corvina Gyűrű 19 790 Ft

  Reneszánsz Corvina Gyűrű  100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített. Mátyás király Corvinái ihlette kollekció.

 • Reneszánsz Corvina Gyűrű (mintás) 19 790 Ft

  Reneszánsz Corvina Gyűrű (mintás) 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített. Mátyás király Corvinái ihlette kollekció.

 • Reneszánsz Corvina Karperec 42 890 Ft

  Reneszánsz Corvina Karperec 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített. Mátyás király Corvinái ihlette kollekció.

 • Reneszánsz Corvina Karperec (Fehér) 52 690 Ft

  Reneszánsz Corvina Karperc (Fehér&Sormintás) 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített. Mátyás király Corvinái ihlette kollekció.

 • Reneszánsz Corvina Karperec (Fehér&Sormintás) 52 690 Ft

  Reneszánsz Corvina Karperc (Fehér&Sormintás) 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített. Mátyás király Corvinái ihlette kollekció.

 • Reneszánsz Corvina Karperec (Sormintás) 64 490 Ft

  Reneszánsz Corvina Karperc (Sormintás) 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített. Mátyás király Corvinái ihlette kollekció.

 • Reneszánsz Corvina Medál Nagy 51 590 Ft73 090 Ft

  Reneszánsz Corvina Medál Nagy 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített.

 • Reneszánsz Corvina Medál Színes Kicsi 27 990 Ft37 990 Ft

  Reneszánsz Corvina Medál Színes Kicsi 100 %-ban kézzel készített finomporcelán, mely festőművészek által kézzel festett, és 24 karátos arannyal díszített.

 • Reneszánsz Corvina Négyzetes Medál 27 990 Ft

  ZEMA Reneszánsz Corvina Négyzetes Medál, a klasszikus formák kedvelőinek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva.

Zárja be a
További ékszereink
Zárja be a Kosaram
Zárja be a Kívánságlista
Close Recently Viewed
Zárja be a
Kategóriák