Macskák Világnapja

A macskák a kutyák mellett a legközelebbi állatbarátaink. Kinézete, viselkedése miatt mindig is lenyűgözte az embert.

De soha nem kell elfelejtenünk, hogy a macska nem egy kiskutya. Ellentétben a kutyával, megőrizték az egykori ősök, a sivatagi és szavannák lakóinak biológiai igényét és jellemét. Köztünk élnek, ismerjük, de viselkedésük mégis távoli és rejtélyes. Jellemüket ma is meghatározza a kalandvágy és a nemtörődömség. Irányítani, uralkodni nem tudunk rajtuk, mint a kutyákon, hanem csak kielégíthetjük igényeiket, csodálhatjuk őket.

Legyünk érte hálásak, ha megtisztelnek bennünket bújásukkal, dorombolásukkal, dagasztásukkal!

A macska és az ember több ezer éve laza kapcsolatban élnek együtt. Kezdetben, mint jeles egérfogó a gabonaraktárak védelmezője volt, emiatt Egyiptomban Básztet istennő szent állataként, istenként tisztelték őket. Egyiptomi ábrázolásokon istenszimbólumként, játékállatként megtalálhatjuk. A becsületük olyan nagy volt, hogy elpusztulásukkor bebalzsamozták, mumifikálták és koporsóba helyezve temették el.

A középkorban a népszerűségük 180 fokos fordulatot vett, az üldözöttek listájára kerültek.  A macskákkal kapcsolatos a sötét gondolatok mind összefüggésben voltak a kiismerhetetlen titokzatos természetükkel, amire a babonás emberek mindenféle sötét magyarázatot adtak.

A boszorkány gyakran változott át macskává, az ördög pedig fekete kandúrrá. A középkori babonák, pogány gondolatok közül számos kapcsolódik a fekete macskákhoz, amiből még ma is él, hogy ha fekete macska keresztezi az utunkat, baj ér bennünket.

A macskák sorsa a XIX. században kezdett jobb sorsra fordulni, amikor divatba jöttek a művésztársadalom körében és így nagyúri szalonok állandó résztvevője lett.  Ezt a népszerűség azóta is töretlen, népszerűségük vetekszik a kutyáéval.  Manapság macskára specializálódott vagy macsakabarát állatorvosi praxisok is vannak,  sőt a stresszes macskák nyugtatására zenét is komponált egy zeneszerző.

Elmondhatjuk, hogy elvárosiasodott virágunkban az őseik világát csempészik be hajlékony testükkel, nemes tartásukkal, és fénylő, igéző tekintetükkel.

Manapság a macska minden téren menő, nemcsak mint háziállat, melynek egyes különleges egyedeiért csillagászati összegeket adnak rajongóik. Gazdáiknak hála, egyeseknek külön Facebook csoportja, könyve is született, melynek ismertsége, rajongótábora jóval nagyobb, mint sok neves ismert közszereplőé.

A macskák stílusosan bevonultak a divat világába is, hiszen minden büszke macska kedvelőnek rendelkeznie kell legalább egy macskás pólóval és egyéb cicás kiegészítővel vagy „macskaszem” sminkkel. Neves divattervezőket is megihletnek, mint Gucci, Stella McCartney. Karl Lagerfeld.

És a sorból nem hagyhatjuk ki a „közéleti szerepet betöltő” neves cicákat sem.

Willow, Larry,  Bürgi, a Fehér háznak, a Downing Street 10 és a gödöllői polgármesteri hivatal rezidens macskái jelenleg.

Gyerekkorunk meséinek sztárjai ők, akik sok magyar művészt megihlettek.  Cicamica a Futrinka utcából. A két elkényeztetett, lusta macska Lukrécia és Szerénke, Frakk ősellenségei. Mirr-Murr és Oriza Triznyák a két kóbor kalandor macska, akik egy cirkuszban világszámok lesznek.

És hát legutolsó sorban ne feledkezzünk meg a több mint három évtizedes kult fimről a Macskafogóról,  melyből idézgetni – nekem személy szerint – közel akkora része a magyar identitásnak, mint nemzeti ételeink közül a sajtos tejfölös lángos vagy munkássága okán a ZEMA ékszer.

Viki
Állatorvos

Montage kollekció

 • ZEMA Montage kiskedvenc Cukorka Nyaklánc 34 190 Ft

  Kollekció: ROYAL Unique Montage Kollekció

  Termék: kézzel festett medál, sodrott selyemzsinór nyakpánttal

  Anyag: finomporcelán

  Szín: fehér, piros, sárga, kék, fekete, zöld, arany

  Méret: 33 mm átmérő

  A termékhez certifikáció, textil tasak, díszdoboz és papírtáska is jár.

  Megjegyzés: A terméken lévő csíkozás nagysága, és a szín árnyalat eltérhet a képen illusztrált darabtól.

   

   

  1 készleten

Zárja be a
Zárja be a Kosaram
Zárja be a Kívánságlista
Close Recently Viewed
Zárja be a
Kategóriák