Dress Code

A szabad stílus és az önkifejezés világában sokan nem szeretik, ha egy esemény meghívóján dress code szerepel, pedig az ún. elvárt öltözet megkönnyíti a dolgunkat. Tudjuk mi az, amit az adott eseményre viselni illik. Hiszen ki szeretne alul- vagy éppen túlöltözött lenni, a rendezvény végéig feszengeni, nevetség tárgyává lenni? A dress code csak a kereteket mutatja meg, némi mozgásterünk egyéniségünk megvillantására azért marad. :)

White tie

A hétköznapi ember kevés olyan eseményre jut el, ahol az ún. white tie a dress code – ilyen mondjuk a Golden Globe, vagy az Oscar gála -, ez esetben az urak vonatkozásában a lehető legelegánsabb öltözet az elvárt. Ez pedig a frakk, cilinderrel és fehér piqué-mellénnyel, frakk inggel, amelyhez kötelező a mandzsettagomb – javaslom a ZEMA arany vagy platinabevonatú darabjainak egyikét -, továbbá kézzel kötött fehér csokornyakkendő és fekete lakkcipő teszik teljessé a megjelenést. Ez az az esemény, amikor a hölgyek igazi királynőnek öltözhetnek, hiszen a frakkos urak mellé nagyestélyi dukál, kesztyűvel és feltűzött hajjal, na meg persze ragyogó, akár ZEMA Royal ékszerekkel

Black tie

A Black tie vagyis fekete nyakkendő, számos elegáns esemény meghívóján szerepel. Gálák, bálok kötelezően elvárt öltözéke, amely az urak számára szmoking viselését írja elő. A klasszikus fekete, egygombos szmoking a legelegánsabb, kizárólag fekete csokornyakkendővel, állógalléros dupla mandzsettás inggel viselendő. Spanyolöv, hófehér díszzsebkendő és fekete bőr vagy lakkcipő illik hozzá. A hölgyek esetében ilyenkor estélyit, vagyis ujjatlan hosszú ruhát illik viselni stólával, de a komfortosabb viselet kedvelői bátran választhatják a szmoking női változatát.

Black tie invited/Black tie optional

Egy kicsit lazább megjelenést enged meg az esemény, ha ezt olvassuk a meghívón. Ilyenkor az urak esetében a szmoking kiváltható egy fekete öltönnyel, fekete csokornyakkendő vagy visszafogott nyakkendő párosításban. A hölgyek is lazíthatnak valamelyest a megjelenésük merevségén egy kis koktélruhával, illetve azzal, hogy ez esetben nem kötelező a konty viselése.

Az utóbbi időben, főleg a fiatalok körében hódít a Creative Bleck tie, ami a szmoking viseléséhez nyújt komoly mozgásteret. Elsősorban ünnepélyes események öltözete, a fekete szmoking kötelező, a fehér ing azonban elhagyható. Helyette bátran lehet alkotni, fekete inggel, alkalmi pulóverrel viselni a szmokingot, a lábbeli azonban itt is minőségi fekete bőr kell legyen. Hölgyek ugyancsak lehetnek merészebbek kicsit, egy divatos koktélruha egyedi retiküllel nem csak alkalomhoz illő, de viselője egyéniségét is tükrözi.

Formal

Ennél az öltözetnél mind a férfiak mind a nők esetében az elegáns jelzőt kell kiemelni. Uraknál sötét (fekete, sötétkék) öltöny, visszafogott nyakkendővel, díszzsebkendővel javasolt, fekete bőrcipővel. Nőknél egybeszabott alkalmi ruha – amely lehetőleg ne fényes anyagból készüljön -, 18 óra előtt, az után azonban koktél- vagy estélyi ruha a legmegfelelőbb. Előfordul, hogy a rendezvény dresszkódja Formal – Black tie optional, ez azt jelenti hogy 18 óra után a Black tie-ra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni az öltözék tekintetében.

Semi-formal / Coctail attire

Amennyiben meghívónkon a Semi-formal szerepel, az esemény időpontja határozza meg mit viseljünk. Este 6 előtt férfiaknak elegánsabb anyagú öltöny, 18 óra után azonban kizárólag sötét öltöny illik nyakkendővel. Hölgyek 6 óra előtt szép elegáns, de színeiben és fazonját illetően is visszafogott ruhát válasszanak, míg 18 óra után koktélruha lesz a befutó, erre utal a Coctail attire megnevezés is a meghívón. Ez a ruha azonban már lehet merészebb, feltűnőbb, akár fényes, élénk színű is.

Business formal / Business standard

Az ún. üzleti, vagy elegánsabb irodai öltözködést soroljuk ebbe a kategóriába. Mind a fazonok, mind a színek vonatkozásában a visszafogottság ajánlott, az üzleti öltözet színe egyébként is a fekete, fehér, szürke, valamint a legelegánsabb minden esetben a sötétkék. Sőt utóbbi valamennyi színtípus esetében megfelelő. A Business formal a férfiaknál megegyezik a Semi-formal öltözettel, míg a nők elegánsak kell legyenek, de ruhájuk nem lehet kivágott. Ilyenkor kiegészítőkben is a letisztult, szolid stílus egészítse ki az öltözéket. Javaslom a ZEMA Minimal kollekcióját.

Informal

Hétköznapi viselet, de nem casual, attól kicsit elegánsabb, de mit is jelent ez? Mivel a dress code mindig meghívón szerepel, ezért alkalmat jelöl, ahol azért illik odafigyelni a megjelenésünkre. Hölgyeknek széles a választék, kosztüm, egybeszabott ruha, elegánsabb nadrág, blúzzal, finom pulóverrel, uraknak szövetnadrág inggel és nyakkendővel, a nadrág szárát nem illik felhajtani, ahogyan a rövidnadrág is kerülendő mindkét nem vonatkozásában. A zakó készülhet más anyagból, vagy eltérő színben is.

Smart casual

A hétköznapi öltözékek kicsit elegánsabb megjelenése. Egy céges partin, kulturális eseményeken férfiaknál a zakó és az ing ebben az esetben alapdarab, a nadrág lehet eltérő színű, anyagú, a lényeg a laza elegancia és a megjelenés harmóniája. Felvehető a zakó garbóval is, nyakkendő nélkül, de aki szereti tekerhet sállat a nyaka köré ezzel is egyedivé téve a megjelenését. A nadrág szára ebben az esetben felhajtható, sőt egy különleges, egyedi cipő is beleillik a képbe. Nőknél a plisszírozott hosszú szoknya, kellemes magassarkú cipővel, laza blézerrel, blúzzal, vagy kasmírpulóverrel nem csak sikkes, egyben kifejező is.

Casual

Az igazi hétköznapi ruházatot takarja. Gyakorlatilag majdnem minden jöhet ami a ruhásszekrényben megtalálható, még a farmer is. A bakancs, tornacipő és a sportcuccok azonban nem. Érdemes a nőiesebb darabok közül választaniuk a hölgyeknek, sőt fontos szerepet kap az ékszer, mint az egyéniség kifejezője. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne a legcsillogóbb darabokat és ne gyöngyöt viseljünk. A férfiak esetében farmernadrág, vagy chino, inggel, kerek nyakú pólóval felirat és minta nélkül. Belefér a bőrdzseki, vagy egy kötött kardigán, a szaggatott, koptatott ruhadarabok azonban semmi esetre sem.

Piszár Tünde
stíluskommunikátor, személyi stylist

 • AkcióKorlátozott
  ZEMA Porcelán akciós szett fehér és arany barokk szett igazgyönggyel
  Barokk Fehér&Arany szett édesvízi igazgyönggyel 84 990 Ft

  Barokk stílust idéző ZEMA Fehér&Arany szett édesvízi igazgyöngy nyakékkkel, mely varázslatossá teszi megjelenésünket. A szett 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített.

 • -15%Korlátozott
  Zebra mintás nagy medál
  Zebra Mintás Finomporcelán Medál (Nagy) 27 990 Ft
  23 792 Ft

  Csempéssz egy kis vadságot a szürke hétköznapokba! Szerezz be Te is zebramintás kiegészítőt, mely igazán nőiessé varázsolja outfittedet. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 23 karátos platinával díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

 • Minimalista Arany Finomporcelán Csepp Medál (Nagy) 27 990 Ft

  Minimalista stílusú darabok a letisztultságot kedvelőknek. A medál 100 %-ban kézzel készített, finom porcelánból készült, és festőművészek által kézzel festett, mely 24 karátos arannyal díszített. Antiallergén orvosi fémmel van ellátva, így a fémre allergiások is tudják viselni.

Zárja be a
Zárja be a Kosaram
Zárja be a Kívánságlista
Close Recently Viewed
Zárja be a
Kategóriák