30. Zempléni Fesztivál

Idén a harmincadik Zempléni Fesztivál programjain köszöntjük a vendégeket. Három évtized fiatal felnőttkort jelenti egy ember életében, a kulturális programsorozat történetében azonban már komoly évfordulót. Sárospataki központtal működő művészeti fesztivál komoly múlttal rendelkezik, amely a kulturális élményeken túl nagy hatást gyakorolt a térség fejlődésére is. Komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, irodalmi események, színházi programok várják évről-évre az egyre bővülő látogatói kört. A fesztivál eddigi krónikájában két korszak különül el, az egyik Dr. Merényi Judit fesztiváligazgató és Rolla János művészeti vezető, míg a másik Turjányi Miklós fesztiváligazgató és Hollerung Gábor művészeti vezető nevéhez kötődik. A dinamikusan fejlődő, mind helyszínek, mind műfajok tekintetében bővülő fesztivál azonban mindvégig egy értékrend mentén haladt, ez pedig a minőség. A fesztivál nagyszerűsége abban is mérhető, hogy a szervezők a zempléni városok mellett a legeldugottabb falvakba, romos kúriákba, mélyre ásott borospincékbe is eljuttatják a produkciókat. Templomkertek, tájházak udvarán, árnyat adó lombok alatt terített asztalok várják a koncertlátogatókat, ahol helyi sütemények, házias szörpök, gyümölcsök teszik teljeskörűvé a helyiek vendéglátását. Az augusztus végi tíz napos programsorozat olyan kimondatlan szövetséget hozott létre a térség önkormányzatai között is, amely korábban nem volt jellemző.
A zenei kínálat mellett ne feledkezzünk meg különleges gasztronómiai élményekről sem, mint a barokk kávéuzsonna, vadászlakoma vagy zenével-tánccal kiegészült borkóstoló. A páratlan földrajzi környezet, Tokaj-hegyaljai Borvidék sajátos adottságai egyaránt hozzájárulnak a közönség részéről „szerethető fesztiválként” emlegetett zenei eseményhez. Nem elhanyagolható a fesztivál gazdaságélénkítő szerepe sem. A nyaranta több ezer vendéget vonzó fesztivál hatására nőtt a Zemplénben töltött vendégéjszakák száma, új panziók, vendégházak, éttermek és kiegészítő szolgáltatások jelentek meg a térség turisztikai térképén.
 
A Zempléni Fesztivál más magyarországi fesztiválokhoz képest nem dolgozik magas költségvetéssel, az anyagi támogatást többféle finanszírozás biztosítja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap mellett a települési önkormányzatok és komoly gazdasági szereplők vesznek részt az anyagi háttér megteremtésében. Ezek közé tartozik a pálházi székhellyel működő ZEMA Porcelán Ékszer Manufaktúra is. A családi vállalkozásban készülő ékszerek minden darabja mögöttes tartalommal is rendelkezik. A ZEMA ékszerkollekciói immáron második éve a fesztiválon fellépő művésznők ajándékai a szervezőktől. Papp Erzsébet és csapata körültekintően választja ki az opera énekesnőknek, jazz énekesnőknek, prózai előadóknak szánt darabokat. A kézi megmunkálás, illetve a dekorálásnál használt 24 karátos arany és 23 karátos platina mindig nagy tetszést arat az ajándékozottak körében. A szervezők figyelmessége mellett az sem elhanyagolható, hogy a személyre szabott színek és formák az őszinte rácsodálkozás erejével hatnak az ajándékozás pillanatában. Többen azonnal viselni kezdik a ZEMA ékszert, arcukról pedig jól leolvasható, hogy eltalálta személyiségüket a Zempléni Fesztivál ajándéka. Papp Erzsébet és családja a tavalyi évhez hasonlóan idén is vendégül látta az érdeklődőket a hegyközi településen, a manufakturális gyártás minden mozzanatát megmutatták a helyszínre zarándokoló érdeklődőknek. Az ékszerháznál vendégeskedők személyesen győződhettek meg a művészet és kultúra iránti elköteleződésről, illetve a ZEMA környezettudatos működéséről.
Őszintén bízom benne, hogy az azonos értékrendet valló Zempléni Fesztivál és a ZEMA Manufaktúra csapata hosszú távú együttműködése része lesz a fesztivál újabb évtizedeinek.
Csatlósné Komáromi Katalin
A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója 
Zárja be a Kosaram
Zárja be a Kívánságlista
Close Recently Viewed
Zárja be a
Kategóriák