Balkezesek Világnapja

Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani Papp Erzsébetnek – Édesanyámnak a bejegyzés írására való felkérésért.
Amikor Anyukám felkért, hogy írjak egy blogot a balkezesekről, szikraként pattant szemem elé, hogy általános iskolás alsó tagozatban, mikor jegyzeteltem, mindig is furcsálltam, hogy a tenyerem kisujj-része kékellik a tintától. A miértre pedig nagyon egyszerű a válasz. Jómagam is balkezes vagyok.
Miért fontos a bal-és jobbkezesség témája?! Lentebb ismertetem.
Ha azt a kérdést tesszük fel magunknak, hogy miben másabb egy balkezes mindennapi élete egy jobbkezesétől, manapság nem tudnék olyan tevékenységről beszélni, melyre nem találták volna ki a balkezes megoldás lehetőségét, legyen az az ollóval vágás, a „kétkezes” fogkefe, a gyorsan száradó toll, balkezes egér, balkezes klaviatúra, videójáték-konzol vezérlő balkéz-domináns beállításai, vagy éppen a balkezes okostelefon-használat. A 2000-es évek elején próbálkoztak a balkezes jegyzetfüzettel is, de a kísérlet nem meglepő módon kudarcba fulladt.
Viszont azokban az időkben, mikor talán még gondolat sem voltam, igen máshogy kezelték a bal domináns embereket. A 20. század végéig elutasító magatartás volt a jellemző a társadalom részéről. A hivatalos pedagógia igen nyomasztó szigorral próbálta rábírni a gyermekeket a jobbkéz használatára, a „javítás” akár a testi fenyítésig fajulhatott. Sajnos gúnynévvel is illették a balkezeseket, kirekesztették őket az aktuális társadalomból, defektesnek vélték őket. Pedig csak jobb kéz helyett ballal gyújtották meg a gyufát, vagy ballal írtak. Esetleg balkezeseknek mindig az asztal bal szélén volt komfortos helyük. Sajnálatos módon az akkori tudomány nem állt azon a szinten, hogy az emberek megértsék: a balkezesség nem hiba, a jobb agyfélteke domináns működése, illetve a gerincvelő DNS genetikai kódja miatt a jobbkéz helyett a bal részesül egyfajta előnyben. Egyszerűen a biológia akarta így.
 
Ma ez máshogy van, szinte „menő” balkezesnek lenni. :)
Vannak alátámasztás nélküli teóriák a balkezesekkel kapcsolatban, tegyük fel a bal kezesek okosabbak, mert a balkezesség magas intelligencia szintet mutat. Nyilván hízó májjal olvasok – hallgatok egy ilyen kifejezést, hiszen az ember önbecsülését csak emeli egy ilyen néphiedelem. Viszont ismétlem, ez nincs tudományosan bizonyítva. Az viszont bizonyított, hogy ( amerikai kutatás – Financial Times cikke: https://www.ft.com/content/1e8d56aa-01e0-11de-8199-000077b07658 ) a balkezes emberek, akik nem fizikai munkát végeznek, kreatívabbnak bizonyulnak jobbkezes társaiknál. Ezáltal jobban is keresnek adott szférákban.
Mindenesetre a balkezességgel kapcsolatos kutatások még korántsem válaszolták meg a – véleményem szerint – roppant érdekes kérdéseket: Miért is lesz balkezes, aki balkezes?! Miben áll a balkezesség teóriája? Miben különböznek a jobb és balkezes emberek?
Zárásképp néhány balkezes klasszis:
Leonardo da Vinci
Bonaparte Napoleon
id.George Bush
Harry S. Truman
Ludwig van Beethoven
Nagy Sándor macedón király
Petőfi Sándor
Puskás Ferenc
Papp László

 

 

dr. Papp Máté János
ZEMA export menedzsere
 
Zárja be a Kosaram
Zárja be a Kívánságlista
Close Recently Viewed
Zárja be a
Kategóriák