HÚSVÉT-Népszokások

A húsvéti régi szokásokról ír a 81 éves „ZEMA rajongónk”. Mama korát meghazudtoló, fiatalos megjelenését és friss gondolkodását látva, elbeszélése közben nem gondolnánk korára, bár tartalmas mondanivalója azért mégis árulkodik arról, ő még átélte a „boldog békeidőket” …is…?
Nagyon készültünk a húsvétra, lázasan vártuk. Fiatal lányok is meg a fiúk is. Nagyhéten végig takarítottuk az egész házat, pincétől a padlásig. Szombaton meg az udvart, hogy friss legyen.
Csütörtöktől aztán sütöttünk. Akkor még nem voltak ilyen cifra sütemények, de azok is nagyon ízletesek voltak. A pászkát ( kalácsot) mindig a kemencében sütöttük, különlegesen finom volt. A kemencét amikor felfűtöttük, más ilyen jellegű dolgot is készített anyánk, pl. túrós bélest, vagy külön olyan kalácsot is amiben nem volt zsír csak olaj, ezt nagypénteken is tudtuk enni.
A tojás festés is elmaradhatatlan volt, igaz mi csak egyszínűeket csináltunk, főleg pirosat, de később kéket, zöldet, sárgát, porfestékből.
Sonkát szombaton főztünk, de abból csak akkor ehettünk, amikor húsvét vasárnap hazajöttünk a templomból. A vasárnapi ünnepi ebéd hasonló volt mint most, húsleves, az elmaradhatatlan töltött káposzta, sültek. Délután jöttek a rokonok ( testvérek stb.), kaláccsal, sonkával, süteménnyel, saját borral kínáltuk őket. Nálunk nem volt divat a ’sárga túró’, de a környéken sokan csináltak azt is.
Hétfőn aztán jöttek a locsolók. Kiöltöztünk, úgy vártuk a csapatokban érkező fiúkat. Ők is elegánsan voltak felöltözve, verseket mondtak, és mindig kértek vizet, „mert úgy megszomjaztak”. Persze azzal minket öntöttek nyakon, azért nem voltak durvák, csak úgy szelíden. Aztán jött a kölni is.
Korábban, anyánk idején durvább locsolkódások is voltak, vödörrel érkeztek a fiúk…., de a mi lány korunkban ez a szokás már szelidült :) .
Egyszóval nagyon szerettük az ünnepeket, örömmel készültünk rá.
Ui.: Nekem mindegyik ZEMA ékszer tetszik, de a Barokk fekete-arany és a fekete alapon fehér Lyukmintás kollekció a legjobban
Erzsike Mama
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből
Zárja be a Kosaram
Zárja be a Kívánságlista
Close Recently Viewed
Zárja be a
Kategóriák